FOUT
Slaapdruk of ook wel ‘je nood aan slaap’ wordt doorheen de dag opgebouwd en niet alleen naar de avond toe.
Je kan het vergelijken met een emmer die zich voorzichtig doorheen de dag vult. Hoe langer je wakker bent, hoe voller je emmer & hoe groter je behoefte aan slaap wordt. Door slaap, ledig je je emmer en kan je hem opnieuw vullen. Het vullen van je emmer, dat hier gelijkstaat aan je behoefte aan slaap, ontwikkelt zich aldus van het moment je dag start.
Hoe jonger je kind, hoe kleiner zijn emmer. Een kleine emmer moet sneller geleegd worden dus de slaapschuld van je kleintje dient vaker te worden ingelost. Die slaapschuld inlossen doen we door een dut aan te bieden. Bijgevolg is het belangrijk dat je kind regelmatig slaapt overdag. Hierbij is het zoeken naar de juiste balans, je moet ervoor zorgen dat je kind enerzijds niet ondervermoeid is (= te weinig slaapschuld) en anderzijds niet oververmoeid is (= te veel slaapschuld). Het moeilijke is dat zowel onder- als oververmoeidheid ervoor zorgen dat je kind moeilijk kan inslapen, frequent wakker wordt tijdens zijn slaap of te vroeg wakker worden uit de dut/nacht.
Hoe kan je die balans vinden? Houd rekening met de wakkertijden of kijk naar de vermoeidheidssignalen van je kind.
De meest ideale slaap krijg je als de biologische klok van je kind & de slaapschuld mooi op elkaar inspelen. Start de dag dus steeds rond hetzelfde moment & bied regelmatig slaap(jes) aan.
Meer lezen?
- We hebben een gratis routinegids waar we dieper ingaan op de wakkertijden & vermoeidheidssignalen van je kind
- We hebben een Magazine S. (per leeftijdscategorie) waar we dieper ingaan op wat is een optimale slaapomgeving, routine, … en hoe pas je deze adviezen toe. Een echte aanrader, al zeggen we het zelf.
Slaap ze,
Anoek & Lien