FOUT
Wanneer de middagdut niet verliep zoals gepland, raden we niet aan om een extra dut aan te bieden of de 3de dut te verlengen. Een middagdut die korter duurt of zeer onrustig verliep ga je het best gaan counteren door een vroegere bedtijd in de avond.
Waarom geen extra dut of een langere derde dut?
Dit raden we niet standaard aan omdat we graag willen dat je kleintje gemakkelijk en tijdig inslaapt bij bedtijd. Een extra (lange) dut in de latere namiddag, neemt de slaapschuld van je kind weg waardoor hij ondervermoeid gaat slapen bij bedtijd, je kind is niet moe genoeg voor de bedtijd in de avond. Daardoor gaat het inslapen moeilijker en valt je kind later in slaap. Bij sommige kinderen gaat het inslapen wel vlot maar zijn er wake-ups doorheen de nacht of durven ze ‘s morgens vroeger wakker worden. De kortere/moeilijkere nachten hebben opnieuw hun impact op de dagslaap en zo kan er een vicieuze cirkel van oververmoeidheid ontstaan. Komt dit eenmalig voor, niet gevreesd, dat mag 😊. Maar merk je dat er toch op vastloopt probeer het patroon te doorbreken.
Wat te doen?
Als je merkt dat je kind wat slaperig wordt in de latere namiddag, kan je hem even mee naar buiten nemen of wat extra entertainen, en vervolgens kiezen voor een vroegere bedtijd. Bouw aldus een extra knuffelmoment in, zet in op verbinding, doe iets leuks in de buitenlucht, geef hem een (extra) voeding en … Zo’n avonden zijn wat lastiger maar na een paar dagen zal je de vruchten ervan plukken.
Dus wil je graag die solide nachtslaap behouden, opteer dan voor een vroegere bedtijd in plaats van een extra of langere derde dut.
SUCCES!
Anoek & Lien
Alles weten over routines? Check onze, betaalbare, Magazines S. eens. Ze zetten je goed op weg om tot de ideale slaaphygiëne te komen (slaapomgeving, voeding, routine). En we zouden SHIFT niet zijn moest er in het Magazine geen aandacht gegeven worden aan het temperament van je kind & je ouderschapsstijl. Lees ze!