FOUT
#vanzelf
Sommige kinderen gaan inderdaad uit zichzelf hun middagdut laten vallen. Dit kan je merken doordat ze moeilijk in slaap vallen voor deze dut of ze worden sneller terug wakker waardoor deze automatisch korter wordt. Zo zal je kind, uitzichzelf, evolueren naar minder dagslaap.
#bijsturen
Maaar …. andere kinderen behouden hun middagslaap en korten dan hun nachtslaap in. Dit doen ze door ‘s avonds later in slaap te vallen omdat ze niet moe genoeg zijn door hun middagdut. Of door ‘s morgens vroeger wakker te worden. Hoe je hier op reageert, hangt van jou af. Ons advies is doorgaans dat de nachtslaap prioritair is. Maar vind je het zelf ok dat de nachtslaap minder is mits een goede middagdut, dan is dat voor jouw situatie ook ok.
Wil je wel graag zelf de middagdut bijsturen? Dan kan je letten op volgende signalen:
- Wordt je kind steevast te vroeg wakker?
- Krijg je opeens onderbroken nachtslaap?
- Ligt je kind urenlang te waken in zijn bed?
- Biedt je kind opeens weerstand bij bedtijd?
Maar zoals we altijd aangeven, kijk ook een beetje naar je eigen situatie. Hou met verschillende zaken rekening als je wat verandering merkt. Is het net een verlofperiode of komt het organisatorisch beter uit dat je kind 2-3 u slaapt op de middag en zo gemakkelijk kan wakker blijven tot 20u? En blijft de nachtslaap voor de rest goed (zonder veelvuldige wake-ups) dan kan je de situatie gerust zo aanhouden.
#school
Als je kind volle dagen naar school gaat, ligt dit iets anders. Naar school gaan is een grote stap voor je kind. Plots worden de dagen van je kind gevuld met nieuwe dingen, prikkels, triggers en allemaal zaken waardoor ze die nieuwe wereld leren kennen. Dit is een ander ritme dan thuis dus vaak zijn lange dutjes niet meer mogelijk of aan de orde. Dan raden we aan om toch te investeren in een vroegere bedtijd zodat je kind niet oververmoeid raakt. Oververmoeidheid is niet altijd meteen zichtbaar omdat de gevolgen hiervan ook wel kunnen gezien worden als een enthousiaste peuter die honderduit wil vertellen over school (alhoewel de meeste ‘gespeeld hebben’ als je vraagt wat ze deden in de klas 😊 )
Indien de dut weggevalt en je merkt dat dit een te grote overstap is, kan het organiseren van ‘stille tijd’ echt helpen. Meer info hierover vind je op onze instagram feed @shift.slaapisalles.
Zit je met een kleuter in huis & wil je er nog meer over weten? Check ons Magazine S. voor kleuters.
Véél succes alvast
Anoek & Lien