JUIST
In principe is de uurwissel van zomeruur naar winteruur in de praktijk moeilijker te verteren dan de omgekeerde beweging van winteruur naar zomeruur.
Maar goed nieuws!
Puur biologisch gezien is het winteruur beter voor onze gezondheid door de grotere blootstelling aan licht ‘s morgens. Moest er gekozen worden voor altijd wintertijd (wat in principe onze standaardtijd is) dan zijn onze ochtenden een stuk lichter waardoor je beter kan opstaan. En wat blijkt? Eerder dan het licht of zonsopgang opstaan is niet zo tof is voor onze hersenen & al zeker niet als je eerder een laat chronotype hebt. Meer weten over chronotypes? We hebben er een blog over.
In principe zouden we in de lage landen baat hebben om mee te gaan met het uur van Greenwich (Londen, Verenigd Koninkrijk). Dat uur ligt dichter bij onze biologische klok. Bij het zomeruur zitten we dus in principe + 2 uur ‘weg’ van wat het meest ideaal is voor ons. Maar dit is wat achtergrondinformatie, je wenst wellicht te weten hoe je kan inspelen op dat winteruur? Daar kan je meer over lezen in onze blog. Is je kind nu al geneigd de dag eerder vroeg te starten? Check dan ons Magazine S. vroege vogel om het zeker niet te laten escaleren bij die uurwissel.
Maar voorlopig mogen we dus nog genieten van de uurwissel (alhoewel die meningen serieus verdeeld zijn). Zodat we in de winter meer licht krijgen ‘s morgens & in de zomer kunnen genieten van lange avonden. Wat er zal beslist worden de komende jaren blijft een raadsel. Het was even hangende om de uurwissel af te schaffen …. maar we zijn nog niet zover. Jep, het zal er wellicht pas van komen als onze generatie kinderen geen last meer van heeft van de omschakeling 😊.
Véél succes alvast,
Anoek