FOUT
Veel slaapmoeilijkheden kan je via een gerichte aanpak verhelpen. Een goede slaaphygiëne en een voorspelbare, verbindende aanpak zijn fundamenteel voor slaap, maar soms zijn deze niet genoeg. Vandaar vinden we het belangrijk dat je weet dat er naast slaapmoeilijkheden ook slaapstoornissen bestaan of dat je er bij stil staat dat er soms ook medisch iets onderliggend kan zijn dat het slapen bemoeilijkt.
Wanneer naar de dokter?
In principe raden we je aan om naar je (kinder)arts te gaan als je kind moeilijk slaapt en je van plan bent om te werken aan die slaap. Een check-up kan nooit kwaad maar in sommige gevallen is het een must. Snurkt je kind elke nacht? Ook als hij niet verkouden is? Lijkt je kind, tijdens de slaap, naar adem te happen of stopt hij af en toe met ademen? Slaapt je kind vaak met zijn mond open? Is je kind overdag moe ondanks voldoende slaap? Zegt je intuïtie dat je moet gaan?
Slaapstoornissen?
Er zijn verschillende slaapstoornissen bij kinderen: insomnie, ademhalinggerelateerde slaapstoornis en/of apneu, parasomnie, bioritmestoornissen, hypersomnie en rustelozebenensyndroom. We kunnen ze niet uitgebreid bespreken via deze stelling maar maak je je zorgen? We beschrijven ze in ons boek (Klaarwakker!) of ga eens langs bij je (kinder)arts om je zorgen te bespreken.
Andere?
Heeft je kind koorts, een verkoudheid, jeukende uitslag (eczeem, luieruitslag), reflux, krijgt hij tanden, … Neem dan eerst het fysieke ongemak weg of laat je kind uitzieken vooraleer je aan slaap werkt. Vaak heeft het ongemak een invloed en dan heeft het geen nut om aan de slaap van je kind te werken.
Als je kind net iets doormaakt(e) dat een grote impact kan hebben (opstart crèche/school, geboorte broer/zus, operatie, start vaste voeding, …) is het raadzaam even te wachten tot een rustiger moment. Merk je op dat je kind zich vaak overstrekt, rusteloos is, een asymmetrische houding aanneemt, steeds naar 1 kant draait, nooit op zijn buik wil liggen of pijn heeft bij het bewegen, kan een bezoek aan een kinesist of kinderosteopaat helpen.
Speelt er niets van bovenstaande? Dan kan je met een goede slaaphygiëne en een voorspelbare, verbindende aanpak veel stappen vooruit zetten. Zelf aan de slag? Weet dat ons Magazine S. of ons boek Klaarwakker! (0-2,5 jaar) je goed op weg kan helpen. Geen idee wat te beginnen? We denken graag met je mee.
Succes,
Anoek & Lien