Huilen, een driftbui, … het is iets wat je als ouder liever niet te veel meemaakt. Maar wist je dat huilen ook kan helpen? Huilen werkt ontladend en stressverlagend (als deze in een veilige omgeving plaatsvindt). De tranen die vrijkomen bevatten hogere cortisolniveaus. ‘Uithuilen’, bij een veilige persoon, zorgt dat de negatieve lading weggespoeld wordt. Hierdoor kan je kind zijn emoties terug in balans brengen. Huilen hoeft dus niet altijd de kop ingedrukt te worden, integendeel. We staan in dit artikel stil bij wat is ontladend huilen, hoe kan je ermee omgaan?
De link met slaap
Een lading die er overdag niet uit kon, kan soms bij bedtijd of doorheen de nacht loskomen. Dus hoe meer je overdag inzet op ontlading, hoe meer winst doorheen de nacht. Uiteraard is niet elke huilbui een zoektocht naar ontlading, soms heeft je kind andere noden en dan reageer je ook anders.
Een eigen ervaring
Bastiaan, de zoon van Lien, startte in september 2023 met school. Hij ging meteen naar de eerste kleuterklas aangezien hij geboren is op het einde van het jaar. Als kleine mini peuter stapte hij de klas binnen, met een bang hart bij moeder en vader.
De schoolstart ging vlot en Bastiaan vond er zijn plek. Echter merkten we op dat Bastiaan vaak na schooltijd in strijd wou gaan. Zwart werd wit, wit werd zwart. Buiten spelen ja, eenmaal buiten, nee,… Niets was goed, alles was mis. Het werd voor ons snel duidelijk dat Bastiaan in strijd ging omdat hij geen blijf wist met zichzelf. Iedere keer eindigde de strijd met een huilende Bastiaan in onze armen, daar nestelde hij zich tot hij helemaal gekalmeerd was.
Het inzicht dat deze strijd een zoektocht naar ontlading was voor Bastiaan, was voor ons een openbaring. Bastiaan was niet lastig maar hij had het lastig en het ‘ruzie zoeken’ was een zoektocht naar ontlading.
Op zo’n moment mogen we zeggen/doen wat we willen, eigenlijk was het huilen het doel. En dan vooral het huilen in onze armen waarbij we hem knuffelen en veel nabijheid geven. Door ons troosten in te zetten op het huilen eruit laten, werden we steeds beter in het detecteren van wat Bastiaan nodig had. Waren zijn tranen uit verdriet of frustratie of kwaadheid of ontlading? Afhankelijk daarvan reageren we anders op hem en benoemen we dit ook.
Maar dan … ontladend huilen, hoe kan je ermee omgaan?
Troosten om het huilen toe te laten
Als Bastiaan van school komt en de strijd aangaat, benoemen we dat we merken dat hij het lastig heeft. Dan nemen we hem vast en zeggen al sussend dat het oké is en dat hij mag wenen zoveel en zo hard hij wil. Je merkt dat hij dan echt huilt tot zijn lijfje rustig wordt en dan weent hij op het einde ‘alsof’ en dan weten we dat het eruit is voor hem en dat het oké is.
Door dat steeds te benoemen zegt Bastiaan vaak al uit zichzelf, dat hij gewoon eens wil wenen. Echter is wenen niet altijd de enige manier waardoor je een kind kan helpen ontladen.
Verbindend spel
Verbindend, ontladend spel is voor Bastiaan echt een must. Stel dat hij dan alles omgekeerd wil dan wij, dan proberen we dat te draaien door ‘gek’ te doen. Dan vragen we of hij de tafel wil helpen dekken en geven we allemaal verkeerde dingen. Hilariteit alom en dan zijn wij ‘mis’ waardoor hij de controle over het spel heeft en ons kan zeggen wat er wel op tafel moet. Dat brengt grappige taferelen (kleine woordspeling) waardoor Bastiaan via verbindend spel de controle krijgt, neemt en zo kan ontladen.
Hieronder nog enkele ideeën om je kind te helpen ontladen. Zoek en kies vooral iets waar jij je goed bij voelt en waarvan je weet dat dit kan werken voor je kind.
- Breng je kind aan het (schater)lachen! Doe gek, gooi een handdoek over je kind en blijf je kind zoeken (en niet vinden 😉), probeer je kind te pakken, samen toertjes lopen, vlieg ermee rond in de kamer, leg dingen op de verkeerde plaats, zet de tafel helemaal mis,… Samen intens lachen (zonder controle te verliezen) is een manier van ontladen.
- Installeer een 1 op 1 spelmoment. Maak bewust tijd voor je kind en ga volledig mee in zijn spel. Probeer er dan zowel fysiek als mentaal volledig voor je kind te zijn. Als je meegaat in zijn flow, krijgt hij de ruimte om te brengen waar hij mee zit (dit hoeft niet verbaal te zijn).
- Bied sensomotorisch spel aan (zandbak, experimenteren met verschillende texturen, …).
Wanneer zet je in op ontladend huilen?
Wanneer we wat kiezen of hoe we reageren hangt af van de tijd, onze eigen energie en de manier waarop Bastiaan reageert. Door te blijven zoeken en zoveel mogelijk te verwoorden wat we zien en voelen bij hem en hem uit te leggen wat wij doen, hoe gemakkelijker de zoektocht wordt om te vinden hoe we best reageren.
Dat betekent niet dat Bastiaan nooit meer strijd aangaat, dat hij nooit meer weent of dat we altijd weten wat we moeten doen. Maar af en toe kunnen we tussen de verschillende tranen wel merken welke nood achter de tranen zit en merken we dat wat we doen, werkt.
Tranen, strijd, allemaal 1 pot nat, maar dat is het niet. Het is zoeken, vloeken en opnieuw zoeken maar het loont echt de moeite!
We maken in ons boek Klaarwakker! ruimte om dieper in te gaan op het thema huilen en de link met ontlading. We bedden het thema slaap in, in het breder geheel van ouderschap (er is een hoofdstuk rond psychopedagogie). Een must read dus! Interesse? Je kan het boek via ons of de betere boekhandel aankopen!
Klaarwakker! Voor uitgeslapen kinderen (en opgeluchte ouders)
Succes,
Lien & Anoek